Evergreen
PDF Print Email

 

Pentru a accesa fotografii click aici

 

”Asociația Excelsior Arad a finalizat implementarea proiectului
„Cooperare pentru conservarea și promovarea grădinăritului tradițional”,
finanțat prin axa 11b a programului Interreg V-A România-Ungaria”


Este primul proiect implementat de către Asociația Excelsior prin programul Interreg V-A România – Ungaria, asociația demarând în această primăvară încă două proiecte finanțate din același program. Astfel, Asociația Excelsior este organizația neguvernamentală care va atrage cele mai multe fonduri din programul de cooperare transforntalieră România – Ungaria, cu o experiență bogată în implementarea de astfel de proiecte și cu parteneriate devenite tradiționale cu organizații din țara vecină.

Valoarea totală a proiectului este de 79.641,76 eur, din care 67.695,49 reprezintă fonduri din FEDR, 9.096,78 eur co-finanțarea celor două state și 2.849,49 eur co-finanțarea privată a beneficiarilor. Din valoarea totală, 41.420,92 eur reprezintă bugetul ce revine liderului de proiect, Asociația Excelsior, iar 38.220,84 eur reprezintă bugetul ce revine partenerului, Fundația Koros-Maros din Gyula.
Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, respectiv 01.12.2018 – 31.01.2020.

Scopul proiectului este de a contribui la conservarea și promovarea în zona transfrontalieră a tradițiilor ce țin de practicile de grădinărit și de folosire a soiurilor locale de plante cultivate. Astfel, proiectul are o dublă abordare și impact atât asupra culturii tradiționale de utilizare a terenurilor, promovând păstrarea peisajului tradițional, heterogen, cât și asupra asigurării conservpării și perpetuării biodiversității vegetale, în special a plantelor cultivate. Grupul țintă va fi reprezentat în special de copii și tineri din județele Arad, Csograd și Bekes, participanți direcți la activitățile proiectului, dar și de către public în general, care va putea beneficia de informațiile puse la dispoziție ca rezultat al proiectului (pliante și ”Manualul de grădinărit”).
Activitățile specifice ale proiectului sunt:
-    Realizarea, amplasarea și îngrijirea în școli a unor ”lădițe cu legume” – în 5 școli din jud. Arad și 5 școli din jud. Bekes;
-    Organizarea unei ”Expediții pentru colectat semințe” din plante cultivate, în cel puțin 10 localități din județele Arad și Bekes;
-    Organizarea câte unui ”Târg de schimb de semințe” în Arad și Gyula,
-    Amenajarea și prezentarea câte unei ”Grădini tradiționale demonstrative” în Semlac, județul Arad și Gyula, județul Bekes.

”Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.”

 

 

”Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod necesar
poziția oficială a Uniunii Europene.”

www.interreg-rohu.ue